Pharma.be: “Geneesmiddelensector draagt helft besparingen, toch stemmen we voor”

Pharma.be: "Geneesmiddelensector draagt helft besparingen

Met 452 miljoen euro komt de helft van alle besparingen in de gezondheidszorg op de kap van de geneesmiddelensector terecht. Dat zegt koepelorganisatie pharma.be in een mededeling. “Toch hebben we gisteren voor dit budgetvoorstel gestemd. Omdat we in budgettair moeilijke tijden onze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan”, zegt CEO Catherine Rutten. De besparingen in de gezondheidszorg zorgen voor onrust bij de ziekenfondsen en de artsen. Nochtans treft de helft van de 902 miljoen euro aan besparingen die maandag aan de Algemene Raad werden voorgelegd de farmaceutische sector, verduidelijkt pharma.be.

“Dit is de zwaarste bijdrage die ooit geleverd werd aan het in evenwicht houden van het gezondheidszorgbudget door één sector”, zegt Catherine Rutten. “Bovendien is de geneesmiddelensector de enige sector die het met minder budget zal moeten doen dan vorig jaar. Als verantwoordelijke partner brengen we zo een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van ons gezondheidszorgsysteem.”

Rutten vraagt dat “de stemmingmakerij van de afgelopen weken tegen onze sector” stopt. “Ik hoop dat alle partners zich bewust zijn van de enorme inspanningen die onze bedrijven leveren. Het staat nu zwart op wit welke inspanningen we leveren om het systeem duurzaam en betaalbaar te houden.”

Volgens Rutten worden in de besparingen die in het kader van de begroting 2017 overeengekomen zijn de patiënten zo veel mogelijk ontzien. “Vele maatregelen die de concurrentie in de off-patent markt verder aanscherpen laten toe om innovaties ook in de toekomst nog mogelijk te maken. Dit is essentieel om een optimale zorg voor de patiënt te kunnen garanderen, en tegelijk cruciaal voor onze sector.”

bron: Belga