Paul Magnette verwerpt Europese deadline voor goedkeuring CETA-handelsverdrag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Waals minister-president Paul Magnette verwerpt de deadline die de Europese Commissie gesteld heeft om CETA goed te keuren, het Europees-Canadees handelsverdrag. België kreeg tot vrijdag de tijd om CETA te onderschrijven, maar in naam van de bestaande democratische procedures gaat Magnette daar dus niet in mee. Het Waals parlement moet zijn werk kunnen afronden, aldus Magnette. "Er blijven te veel problemen over om tussen nu en vrijdag een akkoord te vinden", zei Magnette in de commissie Europese aangelegenheden van het Waals Parlement, dat vanavond in spoed bijeen is gekomen.

Om CETA aanvaardbaar te maken voor de parlementsleden is de voorbije dagen dan wel vooruitgang geboekt, aldus Magnette, maar er blijven "substantiële moeilijkheden" bestaan inzake het arbitragemechanisme en de juridische waarde van de interpretatieve nota en de andere verklaringen die bij het verdrag zijn gevoegd. Er zijn bijkomende documenten aangekondigd, bevestigde Magnette.

Magnette heeft ook problemen met de onderhandelingskalender. "Het democratisch proces moet zijn beslag kennen", zei de minister-president over de behandeling van het dossier in het Waals parlement.

Hij is zich er naar eigen zeggen van bewust dat zijn njet tegen de deadline de Europees-Canadese top van 27 oktober in het water dreigt te doen vallen en zelfs tot een crisis kan leiden. Maar, zegt Magnette, er is tijd nodig om een oplossing te vinden.

bron: Belga