OS 2012 - Russische gewichtheffer Apti Aukhadov moet zilveren medaille van Londen teruggeven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische gewichtheffer Apti Aukhadov moet de zilveren medaille die hij veroverde in de klasse tot 85 kilogram op de Olympische Spelen van 2012 in de Britse hoofdstad Londen inleveren nadat hij bij een nieuwe dopingtest op zijn bewaarde stalen betrapt werd op het gebruik van de verboden producten turinabol en Drostanolone. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend. De intussen 23-jarige Aukhanov wordt geschrapt uit de uitslag en moet zijn olympische medaille en diploma inleveren. Het is nu aan de Internationale Gewichtheffersfederatie IWF om de uitslag aan te passen. In principe is het zilver nu voor de Iraniër Kianoush Rostami en het brons voor de Egyptenaar Tarek Yehia. De Pool Adrian Zielinski ging destijds met het goud aan de haal in Londen.

Ook de 33-jarige Oekraïner Maksym Mazuryk wordt uit de uitslag van de Spelen van Londen geschrapt. Hij eindigde er vier jaar geleden op de achttiende plaats in het polsstokspringen, maar werd nu betrapt op het gebruik van turinabol. Het is nu aan de Internationale Atletiekfederatie IAAF om de uitslag aan te passen.

Het IOC heeft intussen al meer dan duizend tests uitgevoerd op de bewaarde stalen van de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Dankzij de nieuwe onderzoeksmethoden kwamen zo al heel wat positieve dopingstalen aan het licht. Zo moest onder meer de Russische aflossingsploeg die in 2008 goud veroverde in de 4x100 meter bij de vrouwen die medaille inleveren nadat een nieuwe dopingtest op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya sporen had opgeleverd van testosteron en steroïden. Daardoor kwam de gouden medaille in handen van België, dat acht jaar geleden met Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée op de tweede plaats strandde in de aflossing.

Bij een soortgelijke test bij de Russische hoogspringster Anna Chicherova op haar bewaarde stalen van de Spelen van 2008 kwam eveneens de aanwezigheid van turinabol aan het licht. De intussen 34-jarige Chicherova werd geschrapt uit de uitslag en moest haar olympische medaille en diploma inleveren. Het goud in Peking ging acht jaar geleden naar onze landgenote Tia Hellebaut, na een schitterende sprong over 2m05. Het zilver was voor de Kroatische Blanka Vlasic. Vier jaar later was Chicherova in Londen goed voor goud. Hellebaut nam toen met een vijfde plaats afscheid van de Spelen.

In het hamerslingeren moest de Russin Tatyana Lysenko de gouden medaille die ze veroverde op de Olympische Spelen van 2012 in Londen inleveren nadat ze bij een nieuwe dopingtest op haar bewaarde stalen betrapt werd op het gebruik van turinabol. De 33-jarige voormalige wereldrecordhoudster zag haar gouden medaille zo naar de Poolse Anita Wlodarczyk gaan, de regerende olympische kampioene.

bron: Belga