Oost-Vlaamse politie rolt opnieuw internationale bende mensensmokkelaars op

door
Belga
Leestijd 1 min.

In België, Frankrijk en Griekenland zijn vorige week tien verdachten opgepakt in een onderzoek naar een bende die Syriërs via Turkije en Griekenland naar andere Europese landen smokkelde. Dat meldt de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen, die eerder dit jaar al vier bendes mensensmokkelaars oprolde. De internationale politie-actie werd op donderdag 13 oktober uitgevoerd. In België werden acht huiszoekingen uitgevoerd, in Gent, Wetteren, Deinze, Antwerpen, Dendermonde en Flémalle. In Frankrijk en Griekenland werden ook huiszoekingen uitgevoerd. Er werden tien verdachten opgepakt: acht in België, één in Frankrijk en één in Griekenland. De onderzoeksrechter liet vijf verdachten aanhouden en liet één verdachte vrij onder voorwaarden. Voor de twee in het buitenland opgepakte verdachten wordt de uitlevering aan België gevraagd.

Het onderzoek startte in 2015 nadat een inwoner van Gent opdook in een dossier van mensensmokkel, zegt woordvoerder Patrick Willocx van de FGP Oost-Vlaanderen. "Na grondig onderzoek konden de speurders de werkwijze van de smokkelaars blootleggen. De bende ronselde vluchtelingen in Syrië en liet ze op eigen kracht naar Turkije gaan. Bij aankomst in Turkije werden ze opgewacht door het bendelid uit Gent om ze vervolgens met rubberbootjes te laten overvaren naar een Grieks eiland."

Daarna werden ze overgebracht naar het Griekse vasteland, waar ze valse papieren kregen. Daarmee stapten ze op het vliegtuig naar Europese landen als België en Frankrijk. De organisatie had ook verblijfplaatsen of "safe houses" in verschillende landen.

bron: Belga