Meerderheid Vlaams Parlement achter handelsverdrag CETA

door
Belga
Leestijd 2 min.

In een resolutie spreken de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement, N-VA, CD&V en Open Vld, hun steun uit voor het CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. De tekst werd vandaag goedgekeurd in de commissie Buitenland en wordt woensdag bij hoogdringendheid gestemd in de plenaire vergadering. Oppositiepartijen sp.a en Groen stemden tegen. De stemming heeft vooral een symbolische waarde. De Vlaamse regering keurde het CETA immers al op 16 september goed. Maar nu het Waals Parlement en het parlement van de Franse Gemeenschap de goedkeuring van het verdrag tegenhouden, vonden de Vlaamse meerderheidspartijen het belangrijk "om een signaal te geven dat er ook binnen het Vlaams Parlement een draagvlak is" voor CETA. Ze willen dat signaal nog geven voor vrijdag, wanneer er op de Europese top over het CETA gesproken wordt.

Hoofdindiener van de resolutie Karl Vanlouwe (N-VA) zei dat het verdrag niets dan voordelen biedt. Het akkoord zou de handel met Canada voor de hele EU met 23 procent doen stijgen. "Hoe kan men hier nu tegen zijn?" Het Waalse verzet omschreef hij als "conservatief, maar dan in de negatieve zin". "De argumenten tegen het CETA snijden geen hout. Het verdrag zal zorgen voor jobs, economische groei en welvaart."

"Ik hoop dat u gezien hebt dat alle mutualiteiten tegen zijn, dat 11.11.11, de Bond Beter Leefmilieu en Test-Aankoop tegen zijn", repliceerde Wouter Van Besien (Groen). "U doet trouwens alsof we geen handel meer met Canada willen drijven en alsof alle handel met Canada op de helling komt te staan. Dat is niet waar. We willen dat er verder gewerkt wordt aan een verdrag waarin de bezorgdheden worden meegenomen. Bovendien zou u respect moeten hebben voor de autonomie van Wallonië. Wat voor nationalisten zijn jullie eigenlijk?"

De meerderheidspartijen menen dat het Waalse verzet te verklaren valt door het succes van de extreem-linkse PVDA in de pelingen. "De verlinksing van de maatschappij in Wallonië heeft de druk op de PS opgevoerd", zei Rik Daems (Open Vld). "Het is toch verbazingwekkend dat mensen als Hollande, Renzi en Tsipras achter het verdrag staan en Wallonië niet. Ik stel gewoon vast dat er verschillende interpretaties bestaan binnen de brede socialistische beweging, die ik toch goed ken."

Nog voor het initiatief van de meerderheid had sp.a-parlementslid Tine Soens een resolutievoorstel ingediend met de vraag om het CETA niet goed te keuren. "Er is niet maar één manier om aan handel te doen. Het handelsbeleid moet ten dienste staan van onze welvaartsstaat en van ons welzijn en ons milieu. Niet omgekeerd", zei Soens. Haar voorstel werd echter door de meerderheid weggestemd.

bron: Belga