Jambon wil winkeldievenbendes bestrijden met dataverzameling

Jambon wil winkeldievenbendes bestrijden met dataverzameling

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bezocht dinsdagmorgen, in het kader van Comeos’ Week van de Veiligheid, enkele winkels in de Brusselse City 2. Het werd duidelijk dat bendes van winkeldieven nog altijd een groot probleem zijn en dat wil de minister aanpakken via dataverzameling. Het valt winkeliers op dat dievenbendes vaak recidiveren omdat ze niet genoeg gerechtelijk vervolgd worden. Die straffeloosheid zorgt voor frustraties. Minister Jambon wil het probleem op grotere schaal aanpakken. “De bendes verplaatsen zich snel over meerdere steden. Daarom wil ik alle data bijeenbrengen, want ik ben zeker dat er patronen te vinden zijn. We bekijken nu samen met Comeos, de Belgische federatie van handel en diensten, hoe we dat kunnen aanpakken.”

Het werkbezoek van minister Jambon stond in het teken van de Week van de Veiligheid die Comeos voor de eerste keer organiseert. Thema van die eerste Week van de Veiligheid is winkelcriminaliteit. Jaarlijks verliezen de winkeliers namelijk één miljard euro door winkeldiefstallen. Sinds de aanslagen investeren ze zwaar in beveiliging.

“We kunnen de dieven momenteel op twee manieren bestraffen: via administratieve boetes of via snelrecht, waarbij ze meteen voor de rechter geroepen worden. Maar beide methodes worden te weinig toegepast”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. “We vragen eigenlijk twee dingen vanuit de sector. Eén: dat investeringen in veiligheid kunnen afgetrokken worden, wat in België nog niet mogelijk is. En twee, dat we ook systematisch mensen in de winkel mogen controleren.”

bron: Belga