Internationale coalitie bereidt toekomst van Mosoel voor in Parijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vertegenwoordigers van een twintigtal landen zullen donderdag in Parijs samenkomen om "de politieke toekomst van (de Noord-Iraakse stad) Mosoel voor te bereiden". Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault aangekondigd. Het Iraakse leger is in de nacht van zondag op maandag gestart met een offensief op de stad Mosoel, met de steun van soennitische milities en Koerdische strijders. Het is de bedoeling om de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) uit haar laatste grote bolwerk in Irak te verdrijven. De actie wordt ook ondersteund door de landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS.

Hoewel de bevrijding van Mosoel nog geen feit is, hebben Frankrijk en Irak alvast het initiatief genomen voor een overleg over de verdere toekomst van de stad. "We moeten anticiperen, voorbereid zijn op hetgeen hierna komt, en ervoor zorgen dat er stabiliteit in Mosoel komt na de militaire strijd", verklaart Ayrault. "We moeten de oorlog winnen, maar ook onderzoeken hoe we de vrede kunnen winnen", vervolgt hij.

Zonder het expliciet te zeggen, lijkt de Franse minister daarmee duidelijk te maken dat hij een herhaling van de gemaakte fouten na de Irak-oorlog van 2003 wil vermijden. Toen ontstond na het verdrijven van de Iraakse dictator Saddam Hoessein en het Baath-regime een machtsvacuüm, dat volgens vele waarnemers mee heeft bijgedragen aan de opgang van IS.

Ook de Verenigde Staten, Turkije, de Golfstaten en verschillende Europese landen nemen donderdag deel aan het overleg in Parijs. Iran, dat ook een grote invloed heeft in Irak, is niet uitgenodigd.

Bron: Belga