Garagehouders en carrossiers ongerust over hervorming systeem van bedrijfswagen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sectorfederatie Traxio, die de garagehouders en carrossiers vertegenwoordigt, is ongerust over de hervorming van het fiscaal voordeel van de bedrijfswagen. De maatregel zal niet bijdragen aan het bedrijfsklimaat of het milieu en zal wegen op de rendabiliteit van de sector, luidt het. De mogelijkheid om af te zien van een bedrijfswagen in ruil voor meer nettoloon zou nefaste gevolgen hebben op de sector van de handel en reparatie van wagens, en op de daaraan verbonden sectoren, klinkt het bij Traxio.

"Het werd in de pers al aangehaald dat de autoverdelers van de premiummerken vanaf volgend jaar de mogelijke verkoopsdaling of afname van leasewagens naar rato van ongeveer 25 procent (percentage van wie kiest voor 'nettoloon' in de plaats van een bedrijfswagen of andere mobiliteitsoplossingen) rechtstreeks zullen voelen in hun omzet (ongeveer -10 procent) en verdere rentabiliteitsdaling die al niet rooskleurig is", aldus de federatie.

"Kiezen als werknemer voor een volledige vervanging van de bedrijfswagen door een 'nettoloon' (fiscaal vrij) om vervolgens zijn mobiliteit in te vullen met een oude, goedkope vervuilende occasiewagen of scooter is maatschappelijk en vooral in het kader van het milieu (emissies) niet bepaald bevorderlijk, maar riskeert wel de uitkomst te zijn voor wie om puur opportunistische redenen deze oplossing zou kiezen."

Veel kmo's met een voertuigenvloot zullen volgens Traxio de voorziene taxatie van de tankkaart bij de bedrijfswagen bovendien voelen als een eenvoudige belastingverhoging.

bron: Belga