Europese handelsministers buigen zich over Waals verzet tegen CETA

Europese handelsministers buigen zich over Waals verzet tegen CETA

In Luxemburg zijn de Europese ministers van Handel vanochtend bijeengekomen om de laatste obstakels voor de ondertekening van een ambitieus vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) te bespreken. Een doorbraak wordt nog niet verwacht, maar eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström behoudt de hoop dat de Waalse regering in de loop van de komende dagen overtuigd kan worden. “Ik ben een geboren optimist. We komen er wel.” Het was de bedoeling dat de Europese handelsministers naar het Groothertogdom zouden afzakken om formeel het licht op groen te zetten voor de ondertekening van CETA op 27 oktober, maar dat feestje gaat allicht niet door. Zo weigeren de PS-cdH-regeringen van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap nog steeds om minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de toestemming te verlenen om zijn handtekening te plaatsen. Ook landen als Roemenië en Bulgarije stribbelen nog tegen.

“Ik denk niet dat we vandaag reeds kunnen landen. Er zijn nog steeds landen of delen van landen die niet klaar zijn”, zo verklaarde Malmström. Ze beklemtoonde dat de Commissie de voorbije dagen intens heeft gewerkt om de bezorgdheden van Franstalig België te begrijpen en op te lossen. Reynders stelde gisteren dat de Europese top van donderdag en vrijdag de ultieme deadline is. “Wanneer de Canadese premier zijn tickets moet boeken”, klonk het bij Malmström.

Malmström waarschuwde alvast voor de gevolgen van een mislukking voor het Europese handelsbeleid. “De rest van de wereld gaat zich vragen stellen over de geloofwaardigheid van Europa als handelspartner als we er niet in slagen een heel goed akkoord te sluiten met een land als Canada, één van onze dichtste bondgenoten en één van de meest democratische landen ter wereld, met een progressieve en pro-Europese regering met wie we samenwerken rond bijvoorbeeld klimaat en migratie.”

bron: Belga