Derde valse start voor proces Maaseikse filière Syrië-strijders

Het proces tegen dertien vermoedelijke Syriëstrijders en -ronselaars dat voor de Brusselse correctionele rechtbank moest beginnen, is al voor de derde keer uitgesteld. Reden is dat de verdediging een klacht heeft ingediend bij het Comité-I, dat de veiligheidsdiensten controleert. De volgende zitting in het proces is voorzien op 17 november, maar dan zullen enkel de data bepaald worden waarop de pleidooien zullen plaatsvinden. Spilfiguur in het dossier is Khalid Bouloudo, die in 2006 tot 5 jaar cel werd veroordeeld omdat hij samen met twaalf andere mannen een Belgische cel zou gevormd hebben van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM). Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen in Madrid in maart 2004. Volgens het federaal parket zou Bouloudo samen met de verdachten vanuit een moskee in Neeroeteren mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben.

Het proces had eerst moeten beginnen op 21 september maar moest toen met een dag uitgesteld worden omdat Bouloudo, die onder elektronisch toezicht staat, niet kon verschijnen omdat de gps-tracker op zijn enkelband niet uitgeschakeld werd. Op 22 september eiste de verdediging dan dat het hele dossier werd teruggezonden naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling omdat de politie een aantal observaties zou uitgevoerd hebben die niet door de KI waren gecontroleerd. Nadat de partijen daarover conclusies hadden uitgewisseld, velde de rechtbank een tussenvonnis waarin ze oordeelde dat de betrokken observaties het werk waren van de Staatsveiligheid en dus niet aan de KI moesten voorgelegd worden.

De verdediging heeft daarop klacht ingediend bij het Comité-I en dat zou binnen een maand uitspraak doen. De rechtbank heeft nu beslist die uitspraak af te wachten.

bron: Belga