Dader van steekpartij in psychiatrische instelling Schaarbeek geïnterneerd

De jongeman die in januari 7 mensen verwondde bij een steekpartij in het psychiatrisch centrum Jean Titeca in Schaarbeek, is geïnterneerd. Dat meldt het Brusselse parket. De beslissing tot internering werd al voor de zomer genomen maar raakte pas dinsdag bekend. Vier van de zeven slachtoffers raakten bij de steekpartij zeer zwaargewond en verkeerden zelfs enige tijd in levensgevaar. De dader was een 19-jarige jongeman die al een vijftal jaar in behandeling was in het psychiatrisch centrum en er werd gewerkt aan zijn reïntegratie maar op maandag 25 januari 2016 liep het helemaal fout. De jongeman mocht die dag op bezoek bij zijn ouders in Anderlecht en keerde rond 19.45 uur via de hoofdingang terug in het psychiatrisch centrum. Daar begaf hij zich naar zijn afdeling maar toen daar voor hem de deur werd opengedaan, viel hij onmiddellijk een verpleger aan met een mes dat hij waarschijnlijk van buiten het gebouw had meegesmokkeld. Nadien viel hij nog vijf verplegers en een patiënt aan, voordat men er in slaagde de deuren voor hem te sluiten.
De jongeman ging er vervolgens vandoor maar kon bij zijn ouders thuis opgepakt worden. Hij was bij het incident zelf ook lichtgewond geraakt. Intussen werden zijn zeven slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Vier van hen verkeerden eerst in kritieke toestand maar waren enkele uren later al weer buiten levensgevaar.
Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek voor moordpoging maar uiteindelijk bleek de jongeman ontoerekeningsvatbaar en werd hij geïnterneerd.

bron: Belga