Atypische Tour komt volgend jaar naar Luik en Verviers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 104e editie van de Tour de France start op zaterdag 1 juli 2017 in het Duitse Düsseldorf en eindigt na 3.516 kilometer op 23 juli in Parijs. Luik is op 2 juli de aankomstplaats van de tweede etappe, op 3 juli start de derde etappe in Verviers. Het is een atypische Tour, met slechts vijf echte bergritten (waarvan drie met aankomst bergop), negen vlakke etappes, twee tijdritten en vijf geaccidenteerde ritten. "Dit is een Tour die kan verrassen, een Tour voor durvers", verklaarde Tourbaas Christian Prudhomme vandaag bij de presentatie in Parijs. Het is nog maar de vierde maal dat de Tour de France zijn Grand Départ kent in Duitsland. De laatste keer was in West-Berlijn, in 1987. Enkele jaren voordien werd de Tour in 1980 op gang geschoten in Frankfurt am Main en in 1965 in Keulen. La Grande Boucle start volgend jaar met een tijdrit van 13 km over vlakke wegen in Düsseldorf, langs de oevers van de Rijn.

Al op de tweede dag trekt de Tour weg uit Duitsland, al gaat 75 procent van de etappe wel nog over Duitse wegen. De rit in lijn, met start in Düsseldorf, komt na 202 km aan in Luik. De finish ligt niet op een bekende helling uit Luik-Bastenaken-Luik, maar op de Boulevard de la Sauvenière, waar sprinters aan zet zijn. Daags nadien volgt een start in Verviers. De derde etappe eindigt na 202 km in het Franse Longwy, op een helling van 1,6 km aan 5,8 procent, een rit voor punchers dus. Vorig jaar deed de Tour eveneens België aan. Toen ging de derde etappe van Antwerpen naar de Muur van Hoei. De dag erna reed het peloton van Seraing naar het Franse Cambrai.

Indien Greg Van Avermaet opnieuw van start gaat in de Tour mag hij zich alvast opwarmen voor de rit van zaterdag 15 juli van Blagnac naar Rodez. In 2015 pakte hij er zijn eerste Tourzege toen hij Sagan klopte in de sprint bergop. De laatste 25 km gaan over exact hetzelfde parcours als in 2015.

bron: Belga