Al vier maanden mag niemand proces afkopen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Openbaar aanklagers mogen al vier maanden niet meer met verdachten onderhandelen om een vervolging te laten afkopen. Zolang minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de 'afkoopwet' niet bijstuurt, mag geen enkele aanklager de beruchte wet toepassen, schrijft De Tijd vandaag. De afkoopwet creëerde vijf jaar lang controverse. Sinds de invoering ervan in 2011 konden verdachten op elk moment hun vervolging voor tal van misdrijven afkopen. In juni dit jaar oordeelde het Grondwettelijk Hof de wet ongrondwettelijk was. Meteen na de uitspraak liet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten dat hij de wet zou bijsturen, maar dat is nog niet gebeurd.

Op 23 juni gaf het college van procureurs-generaal een instructie aan het openbaar ministerie om geen nieuwe onderhandelingen voor verruimde minnelijke schikkingen meer op te starten. De openbaar aanklagers zetten ook alle lopende onderhandelingen met verdachten on hold, bevestigt de woordvoerster van minister Geens.

Minister Geens stelt dat er na vier maanden nog altijd werk wordt gemaakt van een herstelwet. "We willen correct gevolg geven aan het arrest van het Grondwettelijk Hof, met een effectieve controle door de rechter en een verplichte motivering bij elke schikking die het openbaar ministerie sluit", luidt het.

bron: Belga