Aantal recidivisten bijna verdubbeld op 5 jaar tijd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bijna 5 procent van het aantal veroordeelden in België bevindt zich in staat van wettelijke recidive. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens vrijgegeven heeft, zo berichten de kranten van de groep Sudpresse vandaag. In 2010 was maar 2,61 procent van het aantal veroordeelden recidivist. In absolute cijfers steeg het aantal recidivisten van 4.820 in 2010 naar 7.109 in 2014.

Volgens de Naamse procureur des Konings Vincent Macq komt dit doordat gevangenisstraffen te weinig effectief worden uitgevoerd en te vaak worden ingekort. "Wie momenteel tot minder dan 3 jaar cel wordt veroordeeld, gaat niet naar de gevangenis. Zo verliest Justitie aan geloofwaardigheid. Dit zorgt ook voor een gevoel van straffeloosheid en doet afbreuk aan het afschrikkend effect van de straf."

De Brusselse procureur des Konings Jean-Marc Meilleur meent dat de straftoepassing zeker een element is dat meespeelt. Maar hij nuanceert. "Het gaat om een erg complexe problematiek. Er spelen zoveel elementen mee... Uit studies blijkt dat het niet is omdat een bestraffing streng is, dat er daardoor minder recidive is."

bron: Belga