Nieuw staakt-het-vuren in Jemen van 72 uur vanaf donderdag

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Jemenitische president Abdrabbuh Mansour Hadi is akkoord gegaaan met een nieuwe wapenstilstand van 72 uur in zijn land, met de mogelijkheid tot een verlenging. Dat melden de Verenigde Naties en de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken. De wapenstilstand gaat in vanaf woensdag 19 oktober om 23.59 uur, aldus speciaal VN-gezant voor Jemen Ismail Ould Sheikh Ahmed op Twitter. Alle partijen hebben bevestigd dat ze zich aan het staakt-het-vuren zullen houden, aldus Ahmed nog.

De wapenstilstand van 72 uur kan mogelijk verlengd worden. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Abdel-Malek al-Mekhlafi zal dat enkel gebeuren wanneer de Houthi-rebellen zich houden aan de stopzetting van de vijandelijkheden, schrijft BBC.

Zondag riepen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Verenigde Naties de Jemenitische regering en de sjiitische Houthi-rebellen nog op tot de instelling van het staakt-het-vuren in Jemen.

Saoedi-Arabie en acht andere Arabische landen voeren sinds 26 maart 2015 in Jemen luchtaanvallen uit op sjiitische Houthi-milities, die de soennitische president Abed Rabbo Mansur Hadi hadden verjaagd en grote delen van het land in handen hadden gekregen. De oorlog in het straatarme Jemen heeft sinds maart 2015 al aan bijna 6.900 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN.

bron: Belga