Netwerk tegen Armoede kritisch voor verlaging minimumloon jongeren

Netwerk tegen Armoede kritisch voor verlaging minimumloon jongeren

Het Netwerk tegen Armoede is ontevreden over de beslissing van de federale regering – in het kader van de begroting 2017 – om het minimumloon voor min-21-jarigen te verlagen. Coördinator Frederic Vanhauwaert waarschuwt dat jongeren het nog moeilijker dreigen te krijgen op de woonmarkt. “We zien dat (de regering) jongeren sneller aan het werk wil krijgen, maar het minimumloon naar beneden halen, vinden wij daarvoor niet het beste idee”, zei Vanhauwaert vandaag in De Ochtend op Radio 1. Hij denkt aan de mensen die meer dan een derde van hun inkomen moeten besteden aan wonen. “Als we die jongeren per maand nog minder gaan geven, dan wordt het nog moeilijker op die woonmarkt.”

Vanhauwaert vindt dat er eerder voor gekozen zou moeten worden om werkgevers te stimuleren jonge werknemers aan te werven. “Sommige intenties zitten goed, maar we zien weinig hoop en perspectief voor mensen aan de onderkant van de samenleving.”

Zaterdag, toen de details van de begrotingsmaatregelen bekend raakten, sprak het Netwerk tegen Armoede al over “droevig nieuws”. Met name de plannen om de welvaartsenveloppe maar voor 75 procent aan te wenden, zal vele gezinnen opnieuw verder wegduwen van de armoedegrens, luidde het.

Vandaag is het Werelddag van Verzet tegen Armoede.

bron: Belga