Broer smeekt Salah Abdeslam om eindelijk te spreken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mohamed Abdeslam heeft maandagavond op televisie aan zijn broer Salah gevraagd om zijn zelfgekozen stilzwijgen te doorbreken. Salah Abdeslam is de enige arrestant na de bloedige aanslagen van 13 november in Parijs. "Ik vraag aan mijn broer om te spreken", zei Mohamed Abdeslam aan de Franse zender RTL. Mohamed zag de houding van zijn broer fel veranderen. "Tijdens mijn bezoeken aan België had ik het gevoel dat Salah Abdeslam bereid was om te praten (...) Enkele maanden later zit er een heel ander persoon voor mij. Ik heb echt kunnen vaststellen hoe hij meer in zichzelf gekeerd en meer gesloten is."

De 27-jarige Salah Abdeslam was volgens de onderzoekers zeer nauw betrokken bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs. Daar vielen toen meer dan 130 doden. Na een klopjacht van vier maanden werd de Fransman die in België verbleef, opgepakt in Brussel. Eind april werd hij overgeleverd aan het Franse gerecht. Hij is het enige lid van de terreurcel die de aanslagen plande en pleegde die nog in leven is.

Mohamed gelooft dat Salahs opsluiting niet zal leiden tot zijn deradicalisering. "Ik heb soms de indruk dat hij eerder nog meer geradicaliseerd dan gederadicaliseerd is."

Mohamed Abdeslam verwacht veel van het proces, maar denkt dat het op een ontgoocheling "voor ons allemaal" zal uitdraaien als Salah beslist om te blijven zwijgen.

Bron: Belga