Welke updates heb je als IT’er nodig?

Hoger gediplomeerden maken meer kans op langlopende jobs in de IT-sector. Kennis en vaardigheden van IT blijven belangrijk bij de aanwerving. Werkzoekende IT’ers hebben één grote opdracht: zichzelf constant updaten.

Op welke domeinen je jezelf best updatet? Dat kan je opmaken uit de omschrijvingen van functieprofielen. De VDAB ziet vaak dezelfde vereisten in vacatures terugkomen. Wat vragen werkgevers in deze vier IT-knelpuntberoepen?

1 Bedrijfsanalisten ICT

moeten naast informaticakennis ook de interne bedrijfsprocessen kennen en bovendien communicatieve en commerciële vaardigheden bezitten. De bedrijfsanalist vervult een brugfunctie tussen ICT en de bedrijfsvloer. Ervaring is een troef.

2 Experten ICT-integratie en -implementatie

bezitten een up-to-date kennis in domeinen als systeemarchitectuur, op internet gebaseerde toepassingen en systeemintegratie. Dat combineren ze best met leidinggevende capaciteiten en communicatieve vaardigheden.

3 Databank- en netwerkbeheerders

vallen onder hoge kwalitatieve eisen. Ze voelen zich uitgedaagd om de nieuwste technologische ontwikkelingen bij te benen. Voor een databank­beheerder is kennis van de privacywetgeving noodzakelijk.

4 Analist-ontwikkelaars

moeten de complexe en snel evoluerende architectuur van ICT-applicaties en -systemen kunnen volgen. Werkgevers stellen hoge kwalitatieve eisen.