Amsterdamse zoo verwelkomt babyolifantje

Foto Artis

De Amsterdamse zoo Artis heeft dit weekend een nieuwe telg in de aanwezige olifantenfamilie verwelkomd. Na een drachttijd van 21 maanden nam de bevalling van koetje Sanuk amper twee minuten in beslag. 

De dierentuin heeft het heuglijk nieuws aangekondigd op zijn website. Het is al het vierde kalfje voor moeder Thong Tai, maar nooit eerder liep de bevalling zo vlot bij de olifant. Amper twee minuten nadat de verzorgers merkten dat het kalf op komst was, was het beestje geboren. Niet veel later stond Sanuk op haar poten en dronk ze al bij haar moeder.

Hoewel de bevalling vlekkeloos verliep, liet Sanuk even op zich wachten. De verzorgers konden van de hormonenspiegel van Thong Tai op 11 oktober zien dat de kleine olifant niet lang meer op zich zou laten wachten. Uiteindelijk werd die wachttijd toch nog vijf dagen.

De geboorte van Sanuk is erg belangrijk voor de Aziatische olifant. De diersoort is met uitsterven bedreigd. Het Europese fokprogramma EEP, waar Artis deel van uitmaakt, probeert dat te voorkomen.