WK wielrennen - Wegrit bij mannen elite op gang geschoten

door
Belga
Leestijd 2 min.

197 renners, Vegard Breen en Rigoberto Uran kwamen niet aan de start, trokken zich op gang omstreeks 10u35 plaatselijke tijd voor de wegrit bij de mannen elite op het WK in het Qatarese Doha. Het vlakke parcours biedt kansen aan de sprinters, maar de wedstrijd wordt geen 'walk in the park'. De wind blies stevig bij de start en wie zich tot wereldkampioen wil kronen, zal alert moeten zijn in het stuk door de woestijn en een harde koers moeten overleven. Het parcours, 257,5 km lang, over vlakke wegen, brengt de renners van de Aspire Zone naar The Pearl. De renners starten met de wind op kop, maar aan het keerpunt van Al Khor naar The Pearl staat de wind goed om het op waaiers te trekken en de koers hard te maken. Eens op het lokale circuit, 7 rondes van 15,2 km, kan er nog weinig verschil gemaakt worden.

"We moeten het peloton afmatten in het gedeelte door de woestijn", klonk het vooraf in koor bij de Belgische ploeg, die tijdens de verkenning ook specifiek even getraind heeft om die waaiervorming te testen en met Tom Boonen en Greg Van Avermaet twee kopmannen heeft aangeduid.

Van Avermaet, gestart met ijsvest en gekoeld polsbandje, toonde zich voorzichtig optimistisch voor de start. "Er is veel wind, een goede zaak voor ons", merkte hij op. "We zijn gemotiveerd, ik denk dat we een heel snelle koers zullen krijgen."

Voor dit WK gelden heel wat renners als favoriet. Tom Boonen Boonen won al 29 keer in Qatar. Verder zijn er zijn Etixx-Quick Step-ploegmaten Fernando Gaviria en Marcel Kittel. Voorts behoren ook André Greipel, Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, Mark Cavendish, Alexander Kristoff en titelverdediger Peter Sagan tot de kanshebbers. Outsiders zijn John Degenkolb, Michael Matthews, Greg Van Avermaet en Niki Terpstra.

bron: Belga