Tom Boonen ontgoocheld na bronzen medaille

door
Belga
Leestijd 3 min.

Tom Boonen is trots op de prestatie van de Belgische ploeg op het WK wielrennen in het Qatarese Doha, maar tegelijkertijd was hij toch liever huiswaarts gegaan met een gouden in plaats van een bronzen medaille. "We hebben onze verantwoordelijkheid genomen", zei hij. "Maar liever had ik goud. Ik ben ontgoocheld, maar ergens ook wel tevreden of opgelucht dat ik nog brons haal. Dan houd ik toch nog iets over aan dit WK. Met een vierde stek ben je al helemaal niets." "De Belgische ploeg heeft zich getoond, we hebben gestreden voor wat we waard waren en de koers in handen genomen", deed hij zijn verhaal. "Zoals beloofd hebben we oorlog gemaakt in de woestijn. Het was echt knokken om die waaier op te zetten, maar het lukte. Wij waren vandaag de sterkste ploeg en hebben dat bewezen en getoond, de grote motoren waren mee in de kopgroep. We komen met een klein groepje op The Pearl met daarin nog zes Belgen. We bleven werken om die kloof te houden met het tweede peloton."

De koers duurde volgens Boonen misschien wel een uurtje te lang. "De koers zat op slot op dat plaatselijke circuit, het duurde wat lang en iedereen zat toen al op zijn tandvlees." Was de tactiek van de Belgen wel de juiste om, toen de voorsprong voldoende was, in de laatste twee ronden zo hard te blijven werken? "Het maakt weinig uit. Jasper, Jens en Oliver hadden al enorm veel werk verricht op kop, in de finale waren we die toch kwijt. Of ze nu wel of niet blijven rijden op kop, zij gaan in de finale niets meer op poten zetten. Dus je kan maar beter met hen hard blijven rijden tot ze kapot zaten. In die situatie, op het eind, ging er niets meer veranderen."

De tactiek was volgens Boonen duidelijk. "Greg zou de aanvallers counteren in het slot en dan zou hij normaal bij mij en Jürgen gekomen zijn voor de sprint, maar dat was niet het geval." Verwijt hij de Waaslander dan iets? "Neen", aldus Boonen. "Ik heb nog niet met Greg kunnen spreken, er zal wel een reden voor zijn."

Van Avermaet zelf gaf na afloop aan dat hij wel probeerde om bij het duo te geraken, maar dat dat niet lukte. "Het ging zo snel, ik zat in positie tien", verklaarde hij. "Maar ik kon niet meer opschuiven, dat is misschien het enige dat ik betreur. Voor de rest mogen we trots zijn op de prestatie van de Belgen."

"Wel, dat is een reden", antwoordde Boonen. "Zoals er voor alles in koers een reden is. Op twee kilometer van het eind liep het eigenlijk fout, want ik zat dan al in tweede positie. Leezer ging net daarvoor aan en daar zat echt nog snee op. Jürgen maakt de beslissing om hem terug te halen en dat was ook de enige juiste beslissing, want er waren geen andere renners meer die zouden werken. Iedereen zat stikkapot", vervolgde hij. "De Italianen hadden ook alleen nog een leadout man en niemand om te werken. Ik heb dan nog even gewacht tot ze me voorbij gingen in de sprint. Ik zette me in hun wiel, ging de sprint aan, maar heb de pech dat Cav en Sagan achter mij zaten. Ik dacht dat ik op het juiste moment aanging, maar het was wellicht iets te vroeg zeker? Mijn ketting versprong op 30 meter van de aankomst ook nog eens. Die derde plaats was het hoogst haalbare. Anderzijds, met een extra mannetje in de sprint doe ik mee voor de eerste stek. Ik ben nu derde, dat is beter dan vierde, maar ik ben ontgoocheld. Toch wel. Anderzijds mogen we wel trots zijn op de Belgen, we leverden een prachtprestatie vandaag."

bron: Belga