Spanje haalt begrotingsdoelstelling niet

Spanje haalt begrotingsdoelstelling niet
Spanje haalt begrotingsdoelstelling niet

Spanje heeft een voorlopige begroting opgesteld waarin wordt uitgegaan van een tekort van 3,6 procent in 2017. Het deficit ligt daarmee 0,5 procentpunt hoger dan aanvankelijk aan Europa was beloofd. De Europese Commissie had Spanje vorig jaar al eens op de vingers getikt voor het niet naleven van de begrotingsdoelstellingen. Om het overdreven tekort in deze nieuwe begroting te motiveren, beroept Madrid zich op de politieke crisis in het land. Spanje zit al meer dan 300 dagen met een regering die enkel de lopende zaken mag afhandelen, en die dus geen bijkomende besparingen of belastingen kan opleggen.

In het rapport van de Spaanse regering wordt erkend dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn. Het is noodzakelijk dat een nieuwe regering bijkomende maatregelen treft, klinkt het.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008, heeft Spanje elk jaar al een begroting met een te groot tekort aan Europa voorgelegd. De Europese Commissie heeft al meermaals gedreigd met sancties, zoals het opschorten van de subsidies uit de Europese structuurfondsen.

Bron: Belga