VS detecteren mislukte rakelancering door Noord-Korea

VS detecteren mislukte rakelancering door Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben een mislukte raketlancering gedetecteerd door Noord-Korea. Dat meldt het Pentagon. In een persbericht verklaart het US Stratcom dat de lancering, vermoedelijk van een ballistische Musudan-middellangeafstandsraket, vrijdag plaatsvond om 22.33 uur (zaterdag 05.33 uur Belgische tijd) in de buurt van de noordwestelijke stad Kusong. De lancering “heeft geen bedreiging gevormd voor Noord-Amerika”, klinkt het nog.
Er kwam nog geen bevestiging van de lancering door Zuid-Korea. Dat is opmerkelijk, want het zijn meestal Washington of Seoel die als eerste communiceren over de Noord-Koreaanse rakettesten. Ze doen dat bovendien meestal veel sneller na de eigenlijke lancering. Het is niet bekend waarom de VS in dit geval zo lang gewacht hebben om melding te maken van de mogelijke test.
Een Musudan-raket heeft een reikwijdte van 2.500 tot 4.000 kilometer, waardoor Pyonyang Zuid-Korea, Japan en zelfs het eiland Guam, waar een Amerikaanse basis gelegen is, zou kunnen bereiken.
Noord-Korea heeft al zeven tests uitgevoerd met dergelijke raketten, waarvan er slechts één deels geslaagd was. In juni legde een raket een afstand van 400 kilometer af, alvorens neer te storten in de Japanse Zee.
Verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad verbieden Noord-Korea rakettechnologie te gebruiken. Toch schiet Pyongyang regelmatig korteafstandsraketten af die in de Japanse Zee terechtkomen.

bron: Belga