Griekse regering ontkent plannen om drachmes in Rusland te laten drukken

Griekse regering ontkent plannen om drachmes in Rusland te laten drukken

De Griekse regering is niet te spreken over een van de onthullingen in een nieuw boek over de regeerperiode van de huidige Franse president François Hollande. In dat boek wordt namelijk vermeld dat de Griekse premier Alexis Tsipras aan Rusland zou hebben gevraagd om drachmes, de vroegere Griekse munt, te gaan drukken. De informatie wordt door Athene ontkend. De auteurs van het boek ‘Un président ne devrait pas dire ça’ stellen dat het verzoek van Tsipras dateert van de zomer van 2015. Op dat moment bevond de Griekse eurocrisis zich op een hoogtepunt en deden er verschillende geruchten over een ‘Grexit’ de ronde.

Tsipras zou gevraagd hebben of er in Rusland nieuwe drachmes gedrukt konden worden, zo zou Poetin in die periode aan Hollande laten weten hebben. Griekenland had namelijk niet de mogelijkheid om tot het drukken van drachmes over te gaan, zo vermeldt het boek, dat geschreven werd door journalisten van de Franse krant Le Monde op basis van een reeks interviews met president Hollande.

Athene spreekt de onthulling categoriek tegen. De regering stelt dat het die vraag niet aan Moskou heeft gesteld.

Het onderwerp ligt erg gevoelig, omdat de oppositie Tsipras er al lang van beschuldigt dat hij in 2015 van plan zou zijn geweest om de eurozone te verlaten. Uiteindelijk stemde Griekenland onder druk in met een drastisch hervormingsprogramma, dat de weg vrijmaakte voor een nieuw Europees hulppakket ter waarde van 86 miljard euro.

bron: Belga