Federale begroting – “Regering haalt het geld opnieuw bij dezelfde mensen”

Federale begroting - "Regering haalt het geld opnieuw bij dezelfde mensen"

“Deze regering is wel heel creatief geweest om het geld opnieuw bij dezelfde mensen te halen. Het zijn andere maatregelen,d maar de doelgroep is dezelfe. Het zijn opnieuw de zieken en gepensioneerden die het gelag betalen.” Dat zegt Meryame Kitir, de fractieleidster van sp.a in de Kamer na de voorstelling van de begroting 2017 door de regering-Michel. Volgens Kitir heeft “de cinema van de voorbije week” niets opgeleverd. “In een vingerknip wordt beslist om 1 miljard in onze gezondheidszorg te besparen. Als het gaat over de bijdrage van de grote vermogens krijgen we één grote show zonder het minste resultaat.”
In de maatregelen in de sociale zaken en de gezondheidszorg ziet Kitir de evolutie naar een zorg met twee snelheden. “Zij die voldoende middelen hebben, zullen zich de zorg kunnen veroorloven. De anderen zullen broodnodige zorg meer en meer voor zich uitschuiven.”
Volgens de sp.a werd de 38 urenweek vrijdagnacht afgeschaft en zullen werknemers tot 45 uur kunnen worden opgevorderd zonder voor die overuren betaald te worden. De Vlaamse socialisten hekelen ook dat politie en brandweer meer dan zeven extra gaan moeten werken voor hetzelfde pensioen. “Deze regering laat iedereen langer werken, maar vergeet daarbij te zeggen op welke manier dat haalbaar is”, zegt Kitir.

bron: Belga