Federale begroting – “Opnieuw onze capaciteit getoond om beslissingen te nemen in moeilijke dossiers”

Federale begroting - "Opnieuw onze capaciteit getoond om beslissingen te nemen in moeilijke dossiers"

De federale regering is er niet alleen in geslaagd een akkoord ter bereiken over de begroting, maar ook over een tweede reeks structurele hervormingen. Dat benadrukte premier Charles Michel tijdens de voorstelling van de begroting 2017. “We hebben opnieuw getoond dat wat ons verenigt, sterker is dan wat ons verdeelt. De regering heeft opnieuw haar capaciteit getoond om beslissingen te nemen in moeilijke dossiers.” De begrotingsinspanning waar de regering het over eens geraakt is, bedraagt 3,006 miljard euro. Het tekort zal dit jaar onder de Europese alarmdrempel van 3 procent van het bbp blijven, het structureel saldo wordt in 2017 met 1,2 procent verbeterd. Opvallend: de regering laat de ambitie niet los om in 2018 een structureel begrotingsevenwicht te bereiken.

Maar niet enkel over de begroting bereikten MR, N-VA, CD&V en Open Vld overeenstemming, ook over een tweede golf structurele hervormingen, benadrukte de premier. “Het gaat om steun aan de economie, aan de werkgelegenheid, aan investeringen. Dat is de grootste garantie om onze burgers te beschermen.” Michel spreekt over “het DNA van deze regering”.

Wat die structurele hervormingen betreft, is er onder meer een akkoord over werkbaar en wendbaar werk, de wet van ’96 en enkele sociale maatregelen.

De afgelopen dagen was er heel wat discussie over de invoering van een meerwaardebelasting, de verlaging van de vennootschapsbelasting en het mobiliseren van spaargeld voor steun aan kmo’s en start-ups. “Na analyse zullen wetsvoorstellen over steun aan investeringen en fiscale rechtvaardigheid aan de regering kunnen worden voorgelegd”, klonk het op de persconferentie van de regering.

De speculatietaks wordt afgevoerd, zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nog.

bron: Belga