Federale begroting – “Ondernemers zijn weeral kind van de rekening”

Federale begroting - "Ondernemers zijn weeral kind van de rekening"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) betreurt ten zeerste dat er nog steeds geen eensgezindheid is over de verlaging van de vennootschapsbelasting en de mobilisatie van kapitaal naar kmo’s. De ondernemersorganisatie is ook helemaal niet te spreken over het optrekken van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent. Dat zegt het NSZ in een eerste reactie op het begrotingsakkoord. Het goede nieuws is dat er een akkoord is en dat het begrotingsdeficit onder de 3 procent blijft. Positief is ook dat de loonnormwet wordt aangepast en dat er zal uitgegaan worden van de reële lonen om de loonkostenhandicap met de buurlanden in te perken. Dat nachtwerk voor webwinkels eindelijk mogelijk wordt, is ook goed voor onze economie, aldus het NSZ.

Problematisch is dat de verlaging van de vennootschapsbelasting uitblijft en dat er ook niks ondernomen wordt om de grote hoeveelheid spaargeld op Belgische rekeningen te mobiliseren richting kmo’s. NSZ heeft ook reserves bij de flexibiliteit op de arbeidsmarkt en de twee verplichte vormingsdagen, al blijft het wachten op de details.

De ondernemersorganisatie vindt het “totaal onbegrijpelijk” dat de roerende voorheffing nogmaals wordt opgetrokken. “Dit is opnieuw een platte belastingverhoging voor rekening van de ondernemers, net zoals de belasting die werkgevers zullen moeten betalen op de tankkaarten van hun werknemers”, klinkt het. “Van de oorspronkelijke belofte om de belastingen niet te verhogen, blijft dus geen spaander heel”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “En weeral mogen de ondernemers het gat in de begroting dichtrijden. Het verschil met de vorige federale regering onder leiding van Elio Di Rupo is vandaag zo goed als onbestaande.”

bron: Belga