Rechtse Hongaarse krant geeft linkse collega’s een platform

EPA/B. Mohai

De Hongaarse onafhankelijke krant Nepszabadsag werd zaterdag schijnbaar zonder enige aanleiding plots stopgezet door zijn uitgever. De journalisten zaten dus plots zonder werk, maar kunnen nu hun verhaal kwijt bij hun collega’s van Magyar Nemzet.

Het plotse einde van de linkse krant roept heel wat vragen op in Hongarije. De eigenaar beweert dat de beslissing gemaakt werd omdat het dagblad verlieslatend is. Politici in de oppositie en de media spreken dat tegen. Ze maken gewag van inmenging van de overheid. Nepszabadsag schuwt kritiek op premier Viktor Orban niet en bracht de laatste maanden grondig uitgespitte schandalen en affaires van regeringsleden.

Volgens de eigenaar zal de krant opnieuw verschijnen “eenmaal een nieuw concept is uitgewerkt”. De redacteurs van Nepszabadsag zullen er niet op moeten wachten, dankzij solidaire acties van hun collega’s bij concurrerende kranten. Het rechtse dagblad Magyar Nemzet heeft deze week aangekondigd dat de voormalige redacteurs van de oppositiekrant hun artikels bij hen mogen publiceren. Het radiostation en de tv-zender in dezelfde mediagroep stellen hun diensten ook ter beschikking.

Nochtans was Lajos Simicska, de eigenaar van onder andere Magyar Nemzet, lange tijd een bondgenoot van premier Orban. Toen de eerste minister twee jaar geleden een belasting op advertenties wou heffen, kondigde Simicska een ‘totale media-oorlog aan’.