Houd je van wijn? Dan is Bordeaux the place to be

Foto Cité du vin

Wie Bordeaux zegt, denkt meteen aan wijn. De stad in het zuidwesten van Frankrijk vormt het hart van de Franse wijngaarden en schopte het tot werelderfgoed van UNESCO. Vier originele tips voor wie naar dit wijnwalhalla trekt.

1. Architecturaal hoogstandje
Wie wijn echt wil ervaren, moet in La Cité du Vin zijn. Het groot interactief wijnmuseum is sinds begin juni open voor het grote publiek en brengt niet alleen wijnen van Bordeaux, maar van de hele wereld aan bod. Ook liefhebbers van moderne architectuur komen hier aan hun trekken, want het museum huist in een architecturaal hoogstandje. Het gebouw is 55 meter hoog, telt tien verdiepingen en heeft 3.000 m2 beschikbaar voor de vaste expositie en nog eens 720 m2 voor tijdelijke tentoonstellingen. Loop door de wijnvelden van over de hele wereld dankzij immense schermen met filmbeelden, test je reukorgaan door geuren op te snuiven van leren handschoenen, frambozen en potloodslijpsel, kom alles te weten over de wereldeconomie van de wijn en drink wijn à volonté met een panoramisch uitzicht op Bordeaux.
www.laciteduvin.com

Facebook / Bordeaux Montgolfière
Facebook / Bordeaux Montgolfière

2. Verkenning vanuit de lucht
Uiteraard kan je wandelingen en fietstochten maken tussen de wijngaarden, maar wie geen last heeft van hoogtevrees kan ook vanuit de lucht de uitgestrekte gebieden bewonderen. François Pont organiseert ballonvaarten die vertrekken vanuit Saint Emilion, Rauzan of andere sites in de buurt van Bordeaux. Bij Pont ben je alvast in goede handen. Hij heeft al meer dan twintig jaar ervaring met vliegsporten. Zo kent hij niet alleen de kneepjes van het vak bij ballonvaarten, maar ook bij parapente, zweefvliegen… Hij combineert die passie met zijn liefde voor wijnen. Na elke vlucht kan je bekomen met een wijndegustatie.
www.bordeaux-montgolfiere.fr

chateau-de-rayne-vigneau
Instagram / Rayne Vigneau

3. De hoogste boom in
Wie liever iets actiever is, kan de hoogste boom inkruipen. Letterlijk dan. In de kasteel van Rayne Vigneau – op zo’n 50 kilometer van Bordeaux – kan je bijzondere rondleidingen volgen, zoals de proeverij in de hoogte, boven in een 200 jaar oude cederboom. Via een touw klim je tot aan de top waar een tafel bengelt en waaraan je de zachte wijn van de streek Sauternes kan proeven. Het kasteel zelf ligt op een prachtige bergtop, waardoor het uitzicht adembenemend is. Bovendien heeft de wijnstreek Rayne Vigneau dit jaar de award ‘Best of Wine Tourism’ gewonnen in de categorie ontdekking en innovatie.
www.raynevigneau.fr

Instagram / Stephanie Marie Howe
Instagram / Stephanie Marie Howe

4. Urban ontdekkingstocht
Van de natuur terug naar de stad dan, waar het barst van de bars. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, is er nu de Urban Wine Trail gelanceerd. De kaart geeft een overzicht van de veertien meest opmerkelijke wijnbarretjes. Van authentieke wijnkelders over klassieke cafés tot hippe galerijen. Er is dan ook niets leuker dan te verdwalen in de smalle straatjes en even te verpozen met een glaasje wijn in de hand.
www.bordeaux-tourisme.com

Door Heleen De Bisschop