Zeven tips om voedselverspilling tegen te gaan

Voedselverspilling is een ernstig probleem. Volgens cijfers van voedselverlies.be gaat jaarlijks maar liefst 1,3 miljard ton voeding verloren. Deze verkwisting is niet enkel te betreuren voor het milieu, maar laat zich ook voelen in de portemonnee. Nochtans hebben we vaak de middelen voorhanden om voedsel langer te bewaren of zijn de producten nog niet reddeloos verloren wanneer ze in de vuilbak belanden. Reden genoeg om zeven tips op te sommen waarmee jij voedselverspilling kan tegenaan.

  1. Boodschappenlijstje

Voorkomen is beter dan genezen. De beste manier om verspilling bij je thuis te voorkomen, is voor je naar de supermarkt vertrekt te kijken wat je die week net nodig zal hebben en wat binnen die tijd vers zal blijven. Een goede maaltijdplanning zorgt er trouwens niet enkel voor dat je geen voedsel en geld weggooit. Het komt ook je gezondheid ten goede, aangezien je zo minder naar onverwachte afhaalmaaltijden moet grijpen.

  1. Geef ‘lelijke’ producten een kans

Het oog wil ook wat, maar groenten en fruit die niet voldoen aan de huidige schoonheidsidealen zijn net zo smakelijk. Een wortel moet bijvoorbeeld lang niet loodrecht zijn wanneer die toch in soep of puree verdwijnt. De Franse supermarkt Intermarché heeft zelfs enorme successen geboekt door misvormde groentes met korting aan te bieden.

  1. Een koelkast op orde

Enkele simpele vuistregels kunnen er al voor zorgen dat voedingsmiddelen langer meegaan. Hou appelen, tomaten en bananen apart. Zij versnellen de rotting van andere groenten en fruit. Vlees en vis hou je best ook apart en moet je goed afdekken. Producten die dreigen te vervallen, zet je best vooraan zodat je ze niet uit het oog verliest.

Een koelkast van Bosch met het VitaFresh-systeem helpt je hier ook een handje. De aparte laden met aangepaste temperaturen en vochtigheidsgraden zorgen ervoor dat fruit, groenten, vlees, vis en zuivelproducten tot drie keer langer mee kunnen gaan. Bovendien geniet je nu van een cashback tot 250 euro bij aankoop een NoFrost Bottom-Freezer!

  1. Aan de slag met afval

Wie creatief is, kan ook aan de slag met producten die hun beste tijd gehad hebben. Snij de bruine plekjes van een overrijpe banaan weg en je hebt de basis voor een prima smoothie. Groenten aan het einde van hun Latijn kunnen dan weer dienen in een stoofpotje of een bouillon. Oud brood kan je gebruiken voor croutons, broodpudding, wentelteefjes …

  1. Negeer de houdbaarheidsdatum

De vervaldatum is een goede richtlijn, maar geen exacte datum. Vertrouw op je boerenverstand voordat je voedsel in de container kiepert. Vaak is voeding enkele dagen na datum nog prima te pruimen.

  1. Vrees de vriezer niet

De vriezer kan meer aan dan bevroren lekkernijen! Overgebleven ingrediënten, restjes van een uitgebreide maaltijd, seizoensgroenten (zoals pompoen momenteel), brood … Verdeel het in porties, doe het in diepvrieszakjes of –bakjes en je kan er een maand later nog van genieten.

  1. Alternatieven voor wegwerp

Als de voeding dan toch hopeloos verloren is, hoeft die nog niet in de vuilbak te belanden. Kippen zullen de bedorven restjes met veel smaak oppeuzelen. Een ander alternatief is de composthoop, waar het voedsel op een natuurlijk manier vergaat. Het overgebleven compost kan je dan weer gebruiken in de tuin.