Thailand roept vrijdag uit tot publieke feestdag na dood koning

Thailand roept vrijdag uit tot publieke feestdag na dood koning

De Thaise regering heeft vandaag uitgeroepen tot publieke feestdag na de dood van koning Bhumibol Adulyadej. In de straten is vooral zwart te zien, en voor het ziekenhuis in Bangkok waar de koning gisteren overleed, hebben talrijke mensen de nacht doorgebracht. Prayut Chan-O-Chava, de chef van de Thaise junta, die momenteel de plak zwaait in het Aziatische land, kondigde gisteren een rouwperiode aan van een jaar.

Verschillende Thaise website, waaronder Google en Bangkok Post, zijn gisteren helemaal in grijswaarden, terwijl de Thaise bevolking via de sociale media haar verdriet uitdrukt. Veel mensen hebben een zwarte profielfoto ingesteld. In de komende 30 dagen zijn alle festiviteiten in Thailand afgelast, en de overheid heeft aan alle televisiezenders gevraagd om hun eigen programma’s de komende dertig dagen niet uit te zenden. De lokale televisiezenders tonen beelden van het leven van de koning, op muziek die Bhumibol zelf componeerde.

Deze namiddag vindt een processie plaats om het lichaam van de koning van het ziekenhuis naar de Grote Markt van Bangkok te brengen, die wordt geleid door kroonprins Maha Vajiralongkorn. Thailand wil honderd dagen lang officiële ceremonies en religieuze rituelen organiseren. Junta-leider Prayut Chan-O-Chava kondigde donderdag al aan dat Vajiralongkorn zijn vader niet meteen wil opvolgen en eerst samen met zijn landgenoten wil rouwen. Hij zal plaatsnemen op de troon na de begrafenis van de koning, maar het is nog niet duidelijk wanneer die zal plaatsvinden.

De op 88-jarige leeftijd overleden Bhumibol was ’s werelds langst regerende monarch: hij regeerde sinds 1946 – meer dan zeventig jaar – over een land dat momenteel in politieke moeilijkheden zit en waar zijn overlijden de problematiek enkel maar vergroot. Bhumibol werd in zijn land zowat verafgood.

bron: Belga