Samsung verwacht door Galaxy Note 7-debacle nog eens 3 miljard euro minder winst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Samsung heeft vrijdag, vanwege het debacle met de Galaxy Note 7, ook voor het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van 2017 zijn winstverwachting scherp doen dalen. In totaal verwacht de Zuid-Koreaanse technologiegigant ongeveer 2,8 miljard euro minder winst. "De negatieve impact bedraagt naar schatting ongeveer 2.500 miljard won (2 miljard euro) voor het vierde trimester van 2016, en ongeveer 1.000 miljard won (800 miljoen euro)", aldus Samsung in een persbericht. "Samsung Electronics wil zijn mobiele activiteiten normaliseren door de verkoop van het aantal populaire modellen zoals de Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge te verhogen."

Woensdag stuurde de technologiegigant al een forse winst- en omzetwaarschuwing uit nadat het bedrijf dinsdag besliste om de productie van de Galaxy Note definitief stop te zetten. Samsung verwacht in het derde kwartaal nog een operationele winst van 5.200 miljard won (4,2 miljard euro). Dat is een derde minder dan de 7.800 miljard die tot nu toe vooropgesteld was. De omzet zou 47.000 miljard won bedragen, 4 procent minder dan eerder gedacht.

Samsung ging op 2 september over tot de terugroeping van 2,5 miljoen exemplaren van de Note 7, een model dat zich qua grootte tussen een smartphone en een tablet bevindt, nadat verschillende toestellen vuur hadden gevat. De terugroepactie, waarbij klanten hun toestel konden omruilen, verliep in eerste instantie goed, tot gelijkaardige problemen werden vastgesteld met de omgeruilde toestellen.

De Galaxy Note 7 is niet het belangrijkste model van Samsung, maar de fabrikant lijdt wel imagoschade. Het toestel werd in augustus groots aangekondigd in New York. Belangrijkste nieuwigheid is de ontgrendeling via een irisscan.

bron: Belga