Rwanda zet drones in voor levensreddende bloedleveringen

Rwanda zet drones in voor levensreddende bloedleveringen
Rwanda zet drones in voor levensreddende bloedleveringen

Vanaf vrijdag zal de Rwandese overheid drones inzetten om tot 150 bloedleveringen per dag uit te voeren naar 21 transfusiecentra in het westelijk deel van het land. Dat heeft de Rwandese president Paul Kagame bekendgemaakt. De drones en de leveringsdienst werden ontwikkeld door het Amerikaanse roboticabedrijf Zipline, dat ook voor het beheer zal instaan. Heel wat transfusieziekenhuizen in Rwanda beschikken niet over een voorraad bloed die groot genoeg is om aan de behoeften te voorzien. Tijdens het lange regenseizoen in het land worden bovendien heel wat wegen overspoeld waardoor ze onbruikbaar of zelfs onbestaand worden. Daardoor heeft iemand die nood heeft aan een levensreddende transfusie heel vaak geen toegang tot het bloed dat hij of zij nodig heeft om te overleven.

Daar heeft de Rwandese overheid met de nieuwe drones nu dus een oplossing voor gevonden. Het partnerschap met Zipline is naar eigen zeggen “de allereerste nationale leveringsdienst per drone ter wereld”. De bestellingen worden ontvangen op de basis van Zipline in de regio Muhanga, waar de onderneming een vloot van vijftien drones, “Zips” genoemd, heeft klaarstaan. Elke Zip kan tot 150 kilometer heen- en terugvliegen, zelfs bij wind en regen, en tot 1,5 kilo bloed vervoeren.

Zipline zal 50 tot 150 noodvluchten per dag uitvoeren naar 21 transfusieziekenhuizen verspreid over het westelijke deel van Rwanda. Bestellingen zullen ongeveer binnen de 30 minuten geleverd kunnen worden. Rwanda is van plan om de leveringsdienst begin 2017 uit te breiden naar het oostelijke deel van het land, waardoor zo goed als alle 11 miljoen inwoners van het land zich binnen het bereik van een onmiddellijke levering van levensreddende medicijnen zullen bevinden.

Bron: Belga