PS wil status quo in politiek debat over drugs doorbreken

PS wil status quo in politiek debat over drugs doorbreken

De PS wil de status quo in het politieke debat over het drugsbeleid doorbreken, met cannabis als het eerste gespreksthema. Die boodschap heeft voorzitter Elio Di Rupo meegegeven op een colloquium van de Franstalige socialistische partij. “Het repressieve beleid is een totale mislukking”, zo besloot Di Rupo na de studiedag. Hij wil het debat over de omgang van de overheid met drugs opnieuw aanzwengelen. “De politieke wereld wil het probleem niet zien en durft er niet over te praten.”
Met de linkerzijde van het politieke landschap kan het debat aangesneden worden, aldus Di Rupo. “Maar het is zeer moeilijk om er met christendemocraten over te praten. Met rechts is het extreem moeilijk”, meent de oud-premier.

Di Rupo bepleit een evolutie in fases. Binnen enkele maanden wil de PS een wetsvoorstel indienen met lessen die getrokken werden uit het colloquium. De socialisten geven de prioriteit aan regulering. “We willen vooruitgang boeken met reguleringsvoorstellen waarbij we de staat een bepalende rol toevertrouwen.”

De PS wil komaf maken met “de onhoudbare status quo” die jongeren rechtstreeks en onrechtstreeks naar criminele milieus leidt. “Dat is moreel onaanvaardbaar. Ze weten dat jongeren in de nabijheid van criminele milieus zijn en ze laten hen maar doen”, besluit Di Rupo.

bron: Belga