Nieuwe behandelingsmethode van complexe wonden voorgesteld in Leuven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Chileen Nelson Pinto en de Fransman David Dohan Ehrenfest stellen zaterdag tijdens het Europese congres 'Enhanced Natural Healing in Dentistry' in Leuven de nieuwe LPRF-behandelingsmethode voor die ze samen met Joseph Choukroun (Frankrijk) ontwikkelden voor het herstel van complexe, grote of diepe wonden op het lichaam en van weke en harde weefsels in de mond. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van het bloed van een patiënt en meer bepaald van de slijmerige massa die zich na een tiental minuten vormt als pas afgenomen bloed in een centrifuge wordt geplaatst. Artsen kunnen van dat bloedplasma membranen maken die een aantal zeer interessante eigenschappen bezitten. Ze geven met name een aantal stoffen vrij waarmee de wonde zichzelf kan genezen door het bevorderen van de reorganisatie van de bloedvoorziening en het bekledend weefsel te helpen bij de finale sluiting van de wonde.

De techniek kan toegepast worden om chronische huidwonden te genezen. Een verbrande hand, bijvoorbeeld, kan hiermee met minder littekens genezen worden. Toepassing is ook mogelijk in de tandheelkunde. Zo kan het wegkwijnen van het kaakbeen na verlies van een tand vertraagd worden. "In de tandheelkunde moeten we vaak delen van het kaakbeen herstellen om nadien tandimplantaten te kunnen plaatsen. Vroeger gebruikten we daarvoor een botsubstituut van gemalen dierlijke botten. Met de LPRF-methode brengen we de membranen aan op de gewenste locatie en geneest het lichaam zichzelf", aldus Prof. Marc Quirynen (KU Leuven).

Recent klinisch onderzoek binnen de Afdeling Parodontologie en Orale Microbiologie van de KU Leuven heeft het gunstig effect van de LPRF-methode in de parodontologie duidelijk bevestigd. "Doordat we enkel werken met materiaal dat eigen is aan de patiënt is de methode heel veilig. Bovendien is ze ook zeer eenvoudig. Enkele buisjes bloed en een centrifuge volstaan om aan de slag te gaan. De eenvoud van de methode drukt de kostprijs ook aanzienlijk", aldus Quirynen.

bron: Belga