Juppé komt als winnaar uit debat tussen presidentskandidaten van Les Républicains

Juppé komt als winnaar uit debat tussen presidentskandidaten van Les Républicains

Alain Juppé, die al aan kop stond in de peilingen, heeft het debat van donderdagavond tussen de presidentskandidaten van zijn partij Les Républicains gewonnen. Dat blijkt uit een peiling van Elabe voor BFMTV. Vijfendertig procent van de ondervraagde kijkers van het debat op TF1 roept Juppé, momenteel de burgemeester van Bordeaux, uit tot winnaar. Ex-president Nicolas Sarkozy (21 pct) staat op de tweede plaats, gevolgd door Bruno Le Maire (15 pct). Ex-premier François Fillon volgt op de vierde plaats met 13 pct, en eindigt zo ver voor Nathalie Kosciusko-Morizet (7 pct), Jean-Frédéric Poisson (6 pct) en Jean-François Copé (3 pct). Als enkel wordt gekeken naar de rechtse en centrumrechtse kiezers, springt Fillon over Le Maire naar de derde plaats.
De peiling werd na het debat via het internet ingevuld door 885 televisiekijkers, die deel uitmaakten van een representatieve steekproef van 4.518 personen.
Tijdens het eerste televisiedebat tussen de kandidaten was vooral ex-president Sarkozy kop van Jut. Hij werd onder meer verweten tijdens zijn presidentschap nooit de verandering te hebben gerealiseerd die hij beloofde tijdens zijn campagne in 2007. Sarkozy beloofde dan weer een “krachtige, directe en concrete” ommezwaai, om van Frankrijk opnieuw de geweldige natie te maken die het ooit was. Hij waarschuwde ook voor nieuwe aanslagen in Frankrijk.
De volgende debatten tussen de presidentskandidaten van Les Républicains vinden plaats op 3 en 17 november. Op 24 november vindt een laatste debat plaats tussen de finalisten. De eerste ronde van de rechtse voorverkiezingen vindt plaats op 20 november, een mogelijke tweede ronde op 27 november. De Fransen kiezen op 23 april en 7 mei 2017 hun nieuwe president.

bron: Belga