Jelle Frenken veroordeeld tot 18 jaar cel en terbeschikkingstelling van 10 jaar

Jelle Frenken veroordeeld tot 18 jaar cel en terbeschikkingstelling van 10 jaar

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Jelle Frenken vanmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De man wordt ook ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 10 jaar. De 41-jarige Frenken overgoot in februari 2015 poetsvrouw Marina Tijssen met zwavelzuur, nadat hij maandenlang haar werkgever warenhuisketen Delhaize had afgeperst. Frenken moet zijn slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van 497.751 euro. De 41-jarige Frenken overgoot Marina Tijssen op 20 februari 2015 met zwavelzuur in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. De 53-jarige vrouw werkte er als poetsvrouw en Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval. De plannen voor die afpersing begon hij maanden voordien te smeden, nadat hij zijn job was kwijtgeraakt en in geldnood kwam.

Frenken ging na de zuuraanval op de vlucht maar werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routine wegcontrole in de buurt van Parijs en vervolgens uitgeleverd aan België.

Volgens de rechtbank maakte Frenken zich schuldig aan afpersing en moordpoging. Hij kon volgens de rechtbank immers geen andere bedoeling gehad hebben dan het slachtoffer te doden.

“Dat blijkt uit de keuze voor een zeer gevaarlijk zuur en het feit dat hij een grote hoeveelheid op een vitaal deel van het slachtoffer goot, haar gelaat”, klonk het in het vonnis. “De verdachte sprak het slachtoffer ook aan om er zeker van te zijn dat hij haar gelaat zou treffen.”

bron: Belga