Grote meerderheid Belgen verwerpt verhoging pensioenleeftijd

Grote meerderheid Belgen verwerpt verhoging pensioenleeftijd

De meeste Belgen staan niet achter de beslissing van de regering-Michel om de wettelijke pensioenleeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Liefst 74 procent van de niet-gepensioneerden verwerpt de hervorming, zo blijkt uit een peiling in opdracht van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund. De presentatie van de peiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos, werd vanmorgen in Brussel ingeleid door minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR). Die voelde de bui al hangen, want legde meteen uit dat de hervorming hoogst noodzakelijk was en dat de mogelijkheid blijft bestaan om in bepaalde gevallen vroeger af te zwaaien.

“Zonder hervorming was ons systeem niet meer houdbaar. Over 20 of 30 jaar hadden we de pensioenen aanzienlijk moeten verlagen”, zei Bacquelaine. “De hervormingen mogen niet begrepen worden als politieke ideologie. Dit is geen beslissing van links of rechts. Als we niets doen, lopen we tegen de muur. Dat zeiden mijn voorgangers ook en zij hadden een andere kleur.”

Bacquelaine heeft duidelijk nog werk om de Belg daarvan te overtuigen, zo blijkt uit de studie. Maar 7 procent van de niet-gepensioneerden staat helemaal achter de beslissing om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Negentien procent gaat “eerder akkoord”, 22 procent “eerder niet akkoord” en 52 procent “helemaal niet akkoord”. Vlamingen (28 procent) gaan iets vaker akkoord dan Walen en Brusselaars (23 procent).

bron: Belga