Federale begroting – Onderhandelaars zoeken al acht uur naar uitweg

De topministers van de federale regering zitten omstreeks 19.00 uur nog steeds samen in de Wetstraat 16. Ze zoeken al sinds 11.00 uur een oplossing voor de politieke crisis rond de begroting en een reeks andere dossiers. Het is onduidelijk of er vanavond nog witte rook uit de schouw zal komen. De situatie is complex. Premier Charles Michel bevestigde eerder al dat er een principieel akkoord is over de begroting, waarbij een inspanning gemoeid is van 3 miljard euro. De regering kreeg van Europa tot maandag respijt om haar budgettair huiswerk in te dienen.

Het begrotingsakkoord geldt echter onder voorwaarde van een akkoord over andere dossiers. Het gaat om de meerwaardeheffing die CD&V op tafel legde, de lagere vennootschapsbelasting van N-VA en een plan om spaargeld te activeren van Open Vld. Om de verschillende partijen dichter bij mekaar te brengen, organiseerde premier Michel de voorbije dagen bilateraal overleg. De verbale uitvallen heen en weer van de coalitiepartners gaven aan dat het water nog erg diep was.

Sinds vanmorgen zit de regeringstop echter opnieuw samen. Eerst nodigde de premier enkel de Vlaamse vicepremiers uit. In de vroege namiddag kwam ook MR-vicepremier Didier Reynders op de Zestien aan. Sindsdien sijpelt er weinig nieuws naar buiten. Intussen zitten de onderhandelaars alweer acht uur rond de tafel. Dat kan enerzijds een positief signaal zijn, maar kan er anderzijds ook op wijzen dat de standpunten nog steeds ver van mekaar liggen.

bron: Belga