Congolese leger doodt 14 rebellen

Het Congolese leger heeft bij gevechten tegen een plaatselijke militie in Centraal-Kasaï 14 rebellen gedood. Dat heeft provinciegouverneur Alex Kande gezegd. Het leger riposteerde na een aanval van leden van de Mouvement Politico-Coutumier, die overheidsgebouwen in de stad Kena-Nkuna hadden geplunderd en in brand gestoken, aldus Kande. De Mouvement Politico-Coutumier is een nieuwe gewapende groepering in de DRC, die legerinstallaties en staatssymbolen aanvalt. Tijdens één van die raids wisten de militieleden enkele uren de controle te veroveren over de luchthaven van provinciehoofdstad Kananga.

De MPC werd opgericht door een plaatselijk stamhoofd, dat zich verzette tegen het centrale bestuur in Kinshasa. De man kwam bij gevechten met het leger in augustus om.
De Kasaï ligt in het centrum van Congo, dat tot dusver goeddeels van militiegeweld bespaard is gebleven, in tegenstelling tot het oosten van het land, waar de rijke bodemschatten tientallen gewapende groepen hebben doen ontstaan die vechten om de controle over de natuurlijke hulpbronnen.

bron: Belga