Nog geen weekendplannen? Deze vijf cultuurtips brengen daar verandering in

de-warme-winkel-speelt-de-warme-winkelDe Warme Winkel speelt De Warme Winkel – Atnwerpen van 11 t.e.m. 15 oktober
De Warme Winkel, is dat niet het gekke Nederlandse collectief dat schurende en energieke collage-voorstellingen maakt, vaak rond grote literaire of historische figuren? Euh… wel ja, maar na dertig producties vond de groep het tijd om dat in vraag te stellen – om te achterhalen wie ze zijn en waarvoor ze staan. En dus speelt De Warme Winkel De Warme Winkel, creëert het de ultieme versie van zijn eigen unieke universum. Voor wie nog nooit een voorstelling zag van deze noorderburen komt De Warme Winkel speelt De Warme Winkel op het geknipte moment: het wordt een samenvatting én een apotheose van het eigen oeuvre.
www.concertevents.be

film-fest-gentFilm Fest Gent in Gent v an 11 t.e.m. 21 oktober
Het hoge Noorden heeft meer in huis dan krimi’s, fjorden en elanden. Cinema van wereldniveau en Hollywoodsterren, om maar twee dingen te noemen. Het filmfestival in Gent focust dan ook op de nordic cinema, van de Zweedse invasie in Hollywood ten tijde van ijskoningin Greta Garbo tot aan de Deense Dogma 95 beweging. Öfen jö Döns alvast, want je zal het kunnen gebruiken.
www.lokeren.be/cultuur

opervilleOperville in Brussel op vrijdag 14 oktober
Noem Ivo Dimchev alsjeblieft geen relnicht. De Bulgaarse schrijver, regisseur, performer, travestiet en zanger heeft veel meer in zijn mars dan wat vuile praatjes, of choquerende plaatjes. In zijn performances zoekt hij de grenzen op van wat toonbaar is, maar niet zonder hoger doel. Dimchev lijkt spektakel te creëren, maar het resultaat is het omgekeerde: zijn performances leggen een grote, ontroerende kwetsbaarheid bloot. In het Kaaitheater, waar hij artist in residence is, brengt hij de nieuwe creatie Operville, waarin hij op zoek gaat naar de grenzen van het operagenre.
www.kaaitheater.be

x-tractX-tract  te Brugge op 14 en 15 oktober
Benieuwd naar het aanstormend podiumtalent in de komende generaties? In De Groenplaats komen theatermakers het jaar rond werken, experimenteren en schrappen om opnieuw te beginnen. Tijdens het festival X-TRACT kan je komen kijken naar wat dagdagelijks achter de groene poort borrelt, knettert en sist. Het residentenfestival laat zijn nieuwste worpen op je los, dus wees klaar voor twee dagen verrassend en spannend podiumwerk.
www.dewerf.be

30-jaar-soulsister30 jaar Soulsister te Brugge op zaterdag 15 oktober
Soulsister bestaat precies dertig jaar en geeft een rondje: Jan en Paul voor tout le monde! Jan Leyers, Paul Michiels & co schudden het stof van hun dertig grootste hits af en trekken ermee langs dertig culturele centra in het hele land. Het begeerlijke duo mag dan al wat grijzer zijn dan in hun beginperiode, de ‘way to your heart’ kennen ze nog steeds.