Beleggen voor beginners

Het zijn barre tijden voor de spaarders die hun extra centen geparkeerd hebben op een spaarrekening. De lage rentes herleiden de zo al magere winstmarges tot een maat voor niets. Wat kan je als jonge kapitaalkrachtige dan wel doen met die financiële overschot? Beleggen, is een veelgehoord antwoord. Maar hoe begin je eraan? Zes tips om een financiële kater te voorkomen.
door
Mare
Leestijd 3 min.

1. Wees je bewust van de risico's

Het zijn harde tijden voor de financiële sector en jammer genoeg bestaat er geen enkele belegging die je van een riante winst verzekert. Toch bestaan er wel beleggingen die een rendement garanderen, maar die brengen op dit moment bitter weinig op. Wil je je rendement verhogen, dan zal moet je er de risico's bijnemen. In de praktijk betekent dit dat je dus ook het risico loopt om het geïnvesteerde bedrag kwijt te spelen. Houd dit te allen tijde in je achterhoofd en investeer nooit geld dat je eigenlijk niet over hebt.

2. Leg een spaarreserve aan

Zodra je beseft dat je het geïnvesteerde geld kunt kwijtspelen, is het tijd om te bepalen hoe hoog dat bedrag precies ligt. De grootte van deze spaarbuffer is volledig afhankelijk van je levensstijl. Ben je iemand die graag op vakantie gaat of jezelf regelmatig trakteert op een onverwacht en duur wellnessuitje? Dan ga je wellicht een grotere spaarbuffer nodig hebben dan gemiddeld. Het advies hier luidt dat je best een spaarbuffer van drie tot zes maandlonen aanlegt voor onvoorziene uitgaven.

3. Kies een beleggingsproduct dat je begrijpt

Toegegeven: de wirwar aan gegevens op de belegginsfiches is voor een leek niet altijd even gemakkelijk te analyseren. Toch is het belangrijk dat je je vooraf voldoende informeert en de terminologie goed begrijpt, zodat je een realistische inschatting kan maken van de risico's die achter bepaalde termen schuilen.

4. Durf te denken op lange termijn

Omdat je de risico's bij een belegging zoveel mogelijk wil beperken en de winst zoveel mogelijk wil verhogen, is het een goed idee om te investeren in fondsen die over meerdere jaren lopen. Hoe langer ze lopen, hoe groter de kans dat je investeringen renderen. Het is wel belangrijk om daarbij in het achterhoofd te houden dat je in zo'n geval niet zomaar op elk moment je aandelen aan een gunstig tarief kunt verkopen. Wanneer je dan je aandelen onverwachts uit geldnood moet verkopen, loop je kans op een financiële kater.

5. Wees alert voor verborgen kosten

Aan sommige aandelen zitten verborgen kosten verbonden die je gemakkelijk uit het oog verliest. Denk daarbij aan de aan- en verkoopkosten bij aandelen of de in- en uitstapkosten of beheerskosten bij fondsen. Ook onverwachte belastingen en onroerende voorheffingen vallen onder die verborgen kosten. Verder is het ook opletten geblazen dat een aandeel niet te vaak van eigenaar wisselt. Dit brengt namelijk transactiekosten met zich mee. Als die oplopen, kunnen ze het rendement serieus de kop in drukken.

6. Spreid de risico's

Investeer nooit al je geld in één bedrijf, maar kies voor een gediversifieerde aandelenportefeuille. Dit houdt in dat de aandelen goed gespreid zijn over verschillende sectoren, regio's en types ondernemingen. Door meerdere aandelen in je portefeuille te verzamelen, verlaag je het risico aangezien de aandelen op een ander moment zullen stijgen en dalen.

(mh)