Voorstel meerwaardebelasting is “aanslag op ondernemers”

Voorstel meerwaardebelasting is "aanslag op ondernemers"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt is niet te spreken over het CD&V-voorstel voor de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. Van Eetvelt spreekt van “een aanslag op ondernemers”. “Dit gaat opnieuw de hardst werkende middenklasse treffen”, aldus Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. De Unizo-topman betreurt de impasse rond de begroting en de socio-economische hervormingen. “Voor mensen die vooruit willen is dit heel droevig. De stilstand helpt niemand vooruit. Dit is voor niemand goed”, aldus Van Eetvelt.

Van Eetvelt heeft weinig begrip voor de koppeling tussen de verlaging van de vennootschapsbelasting – iets waar Unizo al langer op aandringt – en de invoering van meerwaardebelasting. “Zo’n koppelingen worden gemaakt door mensen die niet met hun voeten in de realiteit staan”, klinkt het.

Ook inhoudelijk kan het voorstel voor een meerwaardebelasting volgens Van Eetvelt niet door de beugel. “Ik heb eerder het gevoel dat de meerwaardebelasting vertrekt vanuit een vorm van jaloezie, bij mensen die niet beleggen en niet investeren in bedrijven, die ook niet weten wat dat met zich meebrengt en denken ‘laat ons dat maar eens aanpakken'”.

De Unizo-topman gaat nog een stap verder en noemt het voorstel zelfs “een aanslag op ondernemers”. “Dit is geen belasting die de hogere vermogens in ons land een bijdrage zal laten leveren. De vennootschappen, waar de grote vermogens zitten, blijven gespaard. Het is een belasting die de hardst werkende middenklasse opnieuw treft.”

bron: Belga