Prijskaartje stopzetting Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Daarkom klein anderhalf miljoen

De Vlaamse overheid moet de eigenaar van het pand in de Wolvengracht in hartje Brussel een schadevergoeding van 1,467 miljoen euro betalen in het kader van stopzetting van het vlaams-Marokkaans Culturenhuis Daarkom. Zo is in een dating bepaald, antwoordde minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz donderdag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement op een vraag van Karl Vanlouwe (N-VA).
Gatz toonde zich tevreden dat er een einde is gekomen aan het “débacle” rond Daarkom, maar betreurde “de enorme geldverspilling in dit megalomaan project”. Dat heeft de Vlaamse overheid 10 miljoen euro gekost in ruil voor een “zeer beperkte werking met amper culturele activiteit”.
De dading omvat volgens Gatz een forfaitaire schadevergoeding van 1 miljoen voor de vroegtijdige beëindiging van de huurovereenkomst, 117.000 euro voor de lopende huur van 1 september tot het einde van het jaar en 350.000 euro als vergoeding voor de kosten voor aanpassing van het gebouw in de oorspronkelijke staat. “De helft van dat bedrag zal ten laste worden genomen door de begroting Cultuur, meer bepaald het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI). De andere helft is ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging (VFLD)”, vulde de minister aan. Hij erkende dat het om een omvangrijk bedrag gaat, maar “het was de enige optie om op korte termijn een nieuwe start te kunnen met de samenwerking”.
De werking van Daarkom is nooit van de grond gekomen. Volgens Vanlouwe ligt de oorzaak bij het “wurgend huurcontract” dat in 2006 werd afgesloten door de toenmalige Cultuurminister Bert Anciaux, waardoor 60 procent van de middelen maandelijks als huurgeld werden besteed. “Eindelijk is het gebouw gesloten, de werking stopgezet, de VZW ontbonden en komt er een beperkte doorstart met een nieuwe vzw Darna”.
Het Vlaams Parlement ontvangt in de komende weken een minidecreet over de oprichting van de nieuwe organisatie. Die al meer inzetten op partnerschappen en coproducties met andere organisaties. De nieuwe vzw wordt gehuisvest in een pand in de Steenstraat in de nabijheid van andere culturele hotspots en met de AB als naaste buur, aldus nog Sven Gatz.

bron: Belga