Eurocommissaris Moscovici geeft Belgische regering tijd tot maandag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering krijgt tot maandag tijd om de ontwerpbegroting voor 2017 in te dienen bij de Europese Commissie. Dat heeft bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici donderdag gezegd in een gesprek met VRT Nieuws. Ook drie dagen na het uitstel van de State of the Union heeft de regering van premier Charles Michel nog steeds geen akkoord bereikt over de begroting. De tijd tikt, want sinds 2013 moeten de eurolanden jaarlijks tegen 15 oktober een ontwerpbegroting voor volgend jaar indienen. Die deadline blijkt echter niet zo strikt. De indiening kan volgens de eurocommissaris tot maandag wachten, zo staat te lezen op deredactie.be.

De regels zijn vastgelegd in de zogenaamde twopack, een van de wetgevende pakketten die de lidstaten en het Europees Parlement hebben ingevoerd om een herhaling van de traumatische eurocrisis te vermijden. Bedoeling is om veel sneller zicht te krijgen op mogelijke budgettaire ontsporingen die zware gevolgen kunnen hebben voor de hele monetaire unie.

De betrokken verordening stelt dat de regeringen hun ontwerpbegroting voor volgend jaar tegen 15 november moeten indienen bij de Commissie. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat een land de deadline mist. Zo diende Portugal omwille van een verkiezingsperiode pas in januari van dit jaar zijn begrotingsplan voor 2016 in. De verordening bevat ook geen enkele verwijzing naar mogelijke sancties voor laatkomers.

De Commissie geeft tegen 30 november haar advies over de ontwerpbegrotingen. Die adviezen worden vervolgens tegen het licht gehouden door de ministers van Financiën van de eurozone. Stoot de Commissie bij haar lectuur van de ontwerpbegroting op een bijzonder ernstige schending van de Europese begrotingsnormen, dan kan ze reeds binnen twee weken na de indiening aan de betrokken regering vragen om haar huiswerk opnieuw te maken. Die heeft daarvoor dan drie weken tijd.

bron: Belga