De Block vindt hoge supplementen borstreconstructies “ongehoord”

De Block vindt hoge supplementen borstreconstructies "ongehoord"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt het “ongehoord” dat plastisch chirurgen hoge supplementen blijven aanrekenen aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel willen. Dat zei ze vandaag in De Ochtend. De Open Vld-minister wil “bijkomende maatregelen” nemen, als de gemaakte afspraken dode letter blijven. Plastisch chirurgen blijven voor duizenden euro supplementen aanrekenen aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel willen. De Socialistische Mutualiteiten dreigen met een rechtszaak als de ziekenhuizen de afschaffing van die hoge tarieven niet hanteren, zoals was afgesproken met het Riziv. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag.

Vrouwen die een borst verliezen door kanker kunnen een reconstructie met eigen weefsel krijgen. Die operaties zijn echter bijzonder duur, omdat artsen vaak voor duizenden euro’s supplementen aanrekenen. Om de reconstructies goedkoper te maken, kwamen het Riziv, de ziekenfondsen en de artsensyndicaten overeen dat die supplementen niet meer mochten aangerekend worden. Maar drie maanden later blijkt dat die afspraak nergens wordt nageleefd.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt de hoge supplementen “ongehoord”. “Ik heb veel respect voor het werk van chirurgen. Maar als arts gaat het toch niet alleen om het geld?”, aldus De Block in het programma De Ochtend op radio Eén.

De Block wijst er voorts op dat vrouwen die zo’n operatie ondergaan, dat niet uit luxe doen, uit ethische overwegingen, maar om hun lichaam te herstellen. Het is daarom “ongehoord” dat chirurgen dergelijke hoge supplementen vragen, benadrukt ze.

De Block zegt dat ze maatregelen zal nemen, als de overeenkomst tegen eind deze maand niet wordt uitgevoerd. Om welke bijkomende maatregelen het dan concreet gaat, wil de minister nog niet kwijt.

bron: Belga