Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur (2)

Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur (2)

Nu klopt hij zelfs aan de deur van de literaire hemel: de Zweedse Academie heeft donderdag de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend aan Robert Allen Zimmerman, meer bekend als Bob Dylan. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een liedjesschrijver opgenomen in het pantheon van de letteren. Academievoorzitster Sara Danius zei dat Dylan de prijs verdient “voor het creëren van nieuwe poëtische uitdrukkingswijzen binnen de grote Amerikaanse song-traditie”. Met de Nobelprijs voor de Literatuur is het Nobel-seizoen 2016 afgesloten. De laureaten moeten wel nog wachten tot 10 december om hun beloning, acht miljoen kronen (930.000 euro), in ontvangst te nemen. De 75-jarige Dylan is de eerste Amerikaan die de literatuurprijs wint sinds schrijfster Toni Morrison (geen familie van Jim) in 1993.
Zijn bekroning geldt als uiterst verrassend, al was het maar omdat tot dusver nooit in het potje liedjesschrijvers werd geroerd om schrijvers te bekronen – al kan een “song” best wel beschouwd wordt als een stukje poëzie. Zo ziet ook Danius het: Dyla schrijft “muziek voor de ogen”, zei ze. Zij raadde Dylan-onwetenden zelfs aan waar ze met hun verkenningstocht moeten beginnen: het album ‘Blonde on Blond’ uit 1966.
Dylan hijst zich in een kransje bevolkt door grote auteurs als William Faulkner, Rudyard Kipling, John Steinbeck, Gabriel Garcia Marquez en -als enige Belg- Maurice Maeterlinck. Waar de Belgische hoop jarenlang gevestigd was op wijlen Hugo Claus, stijgen in de toekomst de Vlaamse kansen met kanjers als Will Tura of Nicole en Hugo.

bron: Belga