18 minderjarigen sinds 2012 opgepakt op weg naar Syrië of met vergevorderde plannen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Achttien minderjarigen zijn sinds 2012 bij de kraag gevat terwijl ze vanuit ons land op weg waren naar het oorlogsgebied in Syrië en Irak of terwijl hun voorbereidingen al in een ver gevorderd stadium was. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdag in de Kamer verklaard. Bij recente onderzoeken in België en Frankrijk werden minderjarigen opgepakt en in sommige gevallen geplaatst, nadat ze op sociale netwerken hadden gediscussieerd over mogelijke aanslagen in hun buurt. Minister Geens werd door Philippe Pivin (MR) tijdens het vragenuurtje aan de tand gevoeld over het bericht dat Islamitische Staat steeds meer minderjarigen probeert aan te sporen aanslagen te plegen, in plaats van naar Syrië af te reizen. De minister gaf aan dat sinds de start van het conflict in 2012, vijftien minderjarigen zonder begeleiding van hun ouders naar het oorlogsgebied zijn afgereisd. Het gaat om dertien jongens en twee meisjes, van wie er vier zijn teruggekeerd. Drie minderjarigen zouden zijn omgekomen. Volgens gegevens van OCAD werden vorige maand twaalf minderjarigen beschouwd als kandidaat-vertrekkers.

Bij de begeleide minderjarigen bevinden zich jongeren die met hun ouders zijn meegereisd of die ter plaatse geboren zijn. De meest recente OCAD-lijst heeft het over 35 begeleide minderjarigen, al zou dat aantal tot tachtig kunnen oplopen. Het aantal kinderen dat in Syrië en Irak is geboren, is onmogelijk te achterhalen, zei Geens.

Over het parcours van de minderjarigen, kon de minister weinig precieze informatie kwijt. Wel gaf hij aan dat de IS-top veel belang hecht aan de kinderen op hun grondgebied. Via onderwijs dat vooral gericht is op koranstudie, de geschiedenis van de islam en lichamelijke training (waaronder schietlessen) probeert IS een nieuwe geconditioneerde en bereidwillige generatie op te leiden, luidde het.

bron: Belga