Thailand in rouw na overlijden koning Bhumibol

Bhumibol Adulyadej, de koning van Thailand, is op 88-jarige jarige leeftijd overleven. Hij zat ruim 66 jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch ter wereld. Er is een rouwperiode van een jaar afgekondigd.

“Zijne majesteit is vredevol heengegaan in het Siriraj ziekenhuis.” Met die mededeling heeft het Thaise Paleis het overlijden van Bhumibol Adulyadej meegedeeld.

Het ging al langer slecht met de vorst. Zondag raakte bekend dat zijn toestand onstabiel was na een behandeling van hemodialyse, een nierfunctievervangende therapie. Verder sukkelde hij ook al enige tijd met verschillende andere kwalen. Sinds bekend raakte dat het bergaf ging met de monarch kwamen verschillende mensen samen voor het ziekenhuis met kaarsen om te bidden. Voor vele Thai had hij een goddelijke status. En aan die status mocht niet geraakt worden. Op majesteitsschennis staan in het land celstraffen van drie tot vijftien jaar.

Op papier heeft de koning in Thailand weinig macht, maar in praktijk had hij wel wat in de pap te brokken in het verdeelde land. Zo zou hij zijn goedkeuring hebben gegeven voor de meest recente staatsgreep, die in 2014 een einde maakte aan het bewind van premier Thaksin Shinawatra.

Troonopvolger

Kroonprins Vajiralongkorn zal zijn vader opvolgen. Hij is zelf al 64 jaar oud en officier in het Thaise leger. Zelf liet Vajiralongkorn weten dat hij zijn troonsbestijging wil uitstellen om voldoende tijd te hebben voor het rouwproces. Bhumibol had in 1972 zijn zoon al aangeduid als opvolger en gaf hem al de titel van kroonprins om alle misverstanden te vermijden. Vajiralongkorn hield zich lange tijd op de achtergrond, maar kwam sinds kort meer in de spotlight.

De toekomstige koning werd geboren in Bangkok en heeft één oudere en twee jongere zussen. Hij verliet zijn geboorteland op zijn 13de om in Groot-Brittannië en in Australië te studeren. Hij beëindigde zijn militaire studies in Australië in 1975 en werd vervolgens kapitein in het Thaise leger. De man is drie keer getrouwd, hij heeft vijf zonen en twee dochters.