Internet of Things is mysterie voor Belg

Foto Pexels

Zes op de tien Belgen snappen geen snars van het Internet of Things. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau iVox.

Volgens IT-experten zou Internet of Things, waarbij verschillende objecten aangesloten zijn op het internet en informatie kunnen uitwisselen, dé toekomst zijn. Denk maar aan weegschaal die je vertelt hoeveel je bent afgevallen, een medicijnkastje dat bijhoudt hoeveel en welke medicijnen je neemt of een thermostaat die je kan besturen via een smartphone.

Wel willen, maar niet kunnen

In België lijkt het nog in de kinderschoenen te staan, althans toch volgens de enquête van iVox in opdracht van elektronicabedrijf Niko bij 800 Belgen. Maar liefst 63,2% van onze landgenoten heeft zelfs nog nooit gehoord van Internet of Things.

Twee op de drie ziet het nochtans wel zitten om de smartphone te gebruiken als sleutel of afstandsbediening, maar in de praktijk komt dit bitter weinig voor. Amper 8% van de Belgen gebruikt zijn telefoon om huishoudelijke toestellen als de televisie, koelkast of muziekinstallatie te gebruiken. En slechts 3,3% doet beroep op zijn gsm om de verlichting in huis mee te bedienen. “Deze resultaten tonen aan dat veel mensen niet weten hoe makkelijk het is om in een slim huis te wonen”, reageert Isabelle Huyghe van Niko. “Mensen hebben heelmaal geen dure ingrepen nodig, want je kan ook bestaande elektronische apparaten slimmer maken. Bovendien verhogen geconnecteerde toestellen je comfort en veiligheid. Stel dat het ‘s avonds gezellig is op restaurant, kan je via je smartphone een lamp aanknippen zodat het lijkt alsof er iemand thuis is”, besluit ze.